×
ورود به سایت
ایمیل
رمز عبور
ورود به سایت
دریافت رمز عبور
Toggle navigation
خانه
اخبار
خدمات
طراحی سایت
راه حل های نوین
برنامه نویسی
راه اندازی سرور
اجرای شبکه
محصولات
وب سايت CMS
کیوسک های هوشمند
اتوماسیون اداری
سامانه پیام کوتاه
سایر نرم افزار ها
مقالات
سیستم های توزیع شده
مهندسی مدل رانده
كارگاه آموزشی مهندسی نرم افزار مدل رانده - از حرف تا عمل
مهندسی نرم افزار مدل رانده Model-driven software engineering
مهندسی مدل رانده Model-Driven Engineering
مهندسی مدل رانده model driven engineering: یک بررسی پشتیبانیشده توسط مدل مفهومی یکپارچه
فرایند توسعه نرمافزار(SPI)
پایگاه داده
مهندسی نرم افزار
دانلود
درباره ما
تماس با ما
تماس با ما
پشتیبانی
سوالات متداول
فرم درخواست
ورود
ثبت نام
برقراری تعادل بین غرور و اعتماد به نفس در مدیریت
یکی از نکاتی که هر مدیر کسب و کار باید به آن توجه داشته باشد این است که شما بهعنوان یک فرد نمیتوانید در همهی موارد نظر صحیح و قطعی داشته باشید. این قانون خصوصا زمانی که با افرادی باهوش کار میکنید، بسیار حیاتی است.
برای تبدیل شدن به یک رهبر عالی باید فهمی کامل از موارد مهم داشته باشید. نحوهی تفکر افراد، اینکه چه زمانی باید به حقایق و قوانین تکیه کنید، چه چیزی به اطرافیان انگیزه میدهد و اینکه چگونه ایدههای جدید را ارزیابی کنید، برخی از این موارد هستند. وقتی قصد داشته باشید که به دانش ناقص خود اعتراف کنید، موجی از درک متقابل در تیم جریان مییابد.
به عنوان مثال اگر شما با این تصور که همیشه تفکرات صحیح دارید به جلسهی کاری بروید، بهاحتمال زیاد شانس شنیدن ایدهها و نظرات دیگران را از خود گرفتهاید. شما در ذهن خود مشغول پردازش ایدههای خود هستید و اصلا ایدهها و نظرات دیگران را نمیشنوید. در این مواقع وقتی ایدهها ارائه میشوند نیز بیدلیل با آنها مخالفت میکنید.
در اینجا باید خط باریک بین اعتمادبهنفس و غرور را روشن کنیم. اعتمادبهنفس یعنی شما میدانید که در زمینهای خاص، مهارتی قابل توجه دارید. غرور یعنی شما تلاش میکنید تا این مهارت را به رخ همه بکشید و به آنها ثابت کنید که چنین مهارتی ندارند.
برقراری تعادل بین این دو مورد کلید اساسی رهبری شما است. اگر تنها غرور داشته باشید، با این تصور که همهچیز را میدانید به جلسه میروید. اگر اعتمادبهنفس، یکدلی و درک داشته باشید، با این تصور که ممکن است فردی در تیم، ایدههای بهتر داشته باشد و حتی نظر شما را نقض کند، به جلسه میروید. همین تعادل بین حق داشتن و آماده بودن برای شنیدن نظرات جدید، شما را از یک مدیر معمولی به مدیری عالی تبدیل میکند.
حل چالشها و مشکلات شرکت مانند ساخت مجسمه است که هر فردی یک ابزار دارد و بخشی از آن را پرداخت میکند. یک رهبر خوب میتواند با تکیه بر مهارتهای خود، یک مجسمه خوب بسازد؛ اما یک مدیر عالی با کمک گرفتن از دیگران، اثری بهیادماندنی خلق میکند.
هرگاه غرور و عدم اطمینان از تأیید نظرات دیگران وارد مراحل تصمیمگیری شوند، تمام روند کار را مختل میکنند. در این حالت تمام تیم بیکار میشوند و با انباشته کردن ایدههای خود تنها عصبانیتر خواهند شد؛ دلیل آن هم تنها این است که مدیرشان تصور میکند تمامی ایدههایش درست است. همهی مردم از کار کردن در چنین محیطهایی نفرت دارند.
نکتهی مهم دیگر در برقراری تعادل حیاتی، داشتن ایده است. به بیان دیگر تیم شما همیشه از مدیرشان نظر و پاسخ میخواهند. بهتر است همیشه با ایدههایی در ذهن خود وارد جلسات شوید و آتش ایدهها را شما روشن کنید. نکتهی کلیدی در این رفتار نیز این است که کارمندان خود را بهخوبی بشناسید و بدانید چه زمانی به پاسخ شما و چه زمانی به شنیده شدن ایدههایشان نیاز دارند.
برقراری
تعادل
غرور
اعتماد
مدیریت
ارسال نظر و پیام
نظرات و پیام ها
مشخصات
نام
ایمیل یا شماره تماس
متن پیام
کد امنیتی
هنوز هیچ پیامی ارسال نشده است.
تلفن
آدرس
اصفهان: خیابان مدرس نجفی
ایمیل
info@novinweb.com
خدمات
میزبانی وب
میزبانی بانک اطلاعاتی
راه اندازی سرور
راهکارها
سیستم های توزیعی
مهندسی مدل رانده
توسعه فرایند نرم افزار
محصولات
وب سایت اختصاصی
برنامه کاربردی
اپلیکیشن موبایل
© 2000-2012 NOVINWEB.COM
بیمه اول
|
drmaryamebrahimian.ir
|
برنامه نویسی
|
وب کیوسک
|
حریم شخصی
Top